×
首頁 加入我的最愛
本會網址為:www.hkreaga.org
新聞詳情
臨退休先想用「五球」買樓? 網民大潑冷水
2020-09-01 17:24:59

近日討論區「親子王國」有網民指,有位臨近退休的親戚計劃用手頭上500萬元現金買樓,但無法做按揭,亦無人幫其做擔保,不知如何是好,引起其他網民熱議。

該網民指,500萬元是樓價,另外有錢交雜費,「地區無問題, 最好大型屋苑,因為佢覺得易出租同有咩事都易賣出喎」,又問:「我見啲藝員都係買三百至四百呎樓上左車先,其實佢係唔係可以唔洗買大型屋苑 ?買啲單幢有電梯就算?如果真係單幢邊區好呢?」

其他網民留言大多不看好,有人說:「如果係我有500萬元現金,我會做定期,好過買樓雖然會升值,但500萬樓月租1萬左右,又管理費,又差餉地稅,買樓舊啲又要維修,又要放租。自己都老,我會傾向享受生活。」

有網民就關注當事人是否有物業在手:「如已有自住樓,要俾辣招,500多萬樓價已經要比印花稅90多萬」。有網民就認為:「如果有自住樓,唔會買樓收租,好煩的。要分散投資,部分買政府年金,月月有糧出。部份買股票/債券/穩陣的投資,部分外幣定期,餘下流動現金。」。

也有人不認同買樓:「講真都退休啦仲買咩樓投資!?萬一樓價跌,年老嘅佢哋又承受唔到。 而且你估做包租公咁易咩,好多嘢煩, 遇着租霸仲死。 或者唔好彩,每兩年換一個租客仲煩」。

其後發帖網民解畫:「佢都想留比下一代(但下一代已有物業,所以無人同佢做擔保)傳統思想,買磚頭可以保值,定期唔考慮了」。

轉載自《橙新聞》 請按此